Neváhejte využít nový dotační program "Oprav dům po babičce”, který nabízí domácnostem zálohové financování komplexních renovací nemovitostí!

Máte starší dům či rekreační objekt a plánujete jeho renovaci a modernizaci? Představujeme vám nový program, který vám může pomoci dosáhnout vašich cílů. Program "Oprav dům po babičce" je dotační iniciativou Ministerstva životního prostředí, která má za cíl podpořit majitele starých nemovitostí při jejich rekonstrukcích s důrazem na energetickou úspornost.

Cíl programu

Cílem programu je motivovat majitele starších rodinných domů a rekreačních objektů k provádění komplexních renovací, které povedou ke snížení energetické náročnosti budov. Tímto způsobem chce program přispět k udržitelnějšímu bydlení a zvýšení dostupnosti kvalitního a energeticky úsporného bydlení.

Kdo může o dotaci žádat?

Program je určen vlastníkům rodinných domů či rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kteří jsou ekonomicky aktivní. Mezi potenciální žadatele patří zaměstnanci, zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné, pracující důchodci, pracující studenti a učni, rodiče na mateřské dovolené.

Podpora pro renovace a modernizace

Podpora z programu "Oprav dům po babičce" se týká komplexních renovací a modernizací. Podmínkou pro čerpání zálohové dotace je realizace optimálního zateplení, kterým budou dosaženy požadované energetické úspory. Kromě zateplení mohou žadatelé čerpat dotace také na další úsporná opatření, jako je instalace fotovoltaických panelů, výměna zdroje tepla, ohřev vody, dešťovka, dobíjecí bod pro automobil a další.

Výhody pro mladé rodiny a bonusy

Program má také zvláštní ohled na mladé rodiny. Žadatelé obdrží rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě. Kromě toho jsou připraveny další bonusy pro domácnosti z určitých regionů.

Zvýhodněný úvěr

Majitelé, kteří získají dotaci na optimální zateplení, budou mít možnost žádat o zvýhodněný úvěr poskytovaný stavebními spořitelnami. Úrok se očekává mezi třemi až čtyřmi procenty. Přesné parametry výhodného úvěru budou upřesněny. Tato možnost bude dostupná od roku 2024.

Pokud plánujete renovaci svého domu a chcete využít finanční podpory a zvýhodněného úvěru, je program "Oprav dům po babičce" pro vás tou správnou volbou. Více informací naleznete na https://novazelenausporam.cz/predstaveni-oprav-dum-po-babicce/.